Beltane

Wat we vieren

Beltane is één van de vier vuurfestivals die vele heksen elk jaar vieren. Beltane valt op 1 mei, maar omdat voor onze Keltisch voorouders een nieuwe dag in de avond begon, kunnen we al vanaf zonsondergang op 30 april beginnen met onze Beltane festiviteiten.

 

We vieren met Beltane dat de lente langzaamaan ruimte maakt voor de zomer. We merken hoe de temperaturen buiten stijgen en zo ook in onszelf. Lucht, het element wat regeert in de lente, vloeit over in het vuur van de zomer en stookt daarbij ons innerlijk vuur op. Passie, verlangen en transformatie zijn daarom belangrijke thema’s deze tijd van het jaar. Beltane is een festival van vruchtbaarheid en vraagt van ons om actie te ondernemen om onze verlangens de wereld in te brengen. Genot is de sleutel met Beltane - fysiek, mentaal en spiritueel genot.

 

Nee, ik heb het niet alleen over seks. Maar we hebben het zeker wel over seks. 

 

We kunnen niet over Beltane praten zonder het over seksualiteit te hebben. Onze voorchristelijke voorouders waren verre van preuts wat we terug zien in dit feest. De Meipaal, een van de meest iconische symbolen van Beltane, is hier een voorbeeld van. De Meipaal, die traditioneel versierd werd door jonge vrouwen, is een fallisch symbool en vierde mannelijke kracht. Een ketel, of de kuil waarin de paal geplaatst werd, was weer een symbool voor de baarmoeder en vierde vrouwelijke kracht. Wensen voor partners en kinderen werden vaak gemaakt bij Beltane en kinderen die werden verwekt tijdens dit feest werden gezien als kinderen van de Godin. 


Beltane rituelen voor eigentijdse vieringen

◇ Laat genot je leiden - Deze tijd van het jaar is één grote intentie. Dat wat je aandacht geeft groeit over de komende maanden. Zorg er in deze tijd voor dat je jezelf dient met je woorden én acties. Begin de dag met jezelf te vragen ‘wat wil ik nu?’ in plaats van ‘wat moet ik allemaal nog doen?’. Wees, in the name of the Goddess, lief voor jezelf. Zorg voor jezelf. Laat genot je raadgever zijn.

◇ Heb seks. Jep.

◇ Was je gezicht met douw op de ochtend van Beltane voor schoonheid in het komende jaar. Het douw van de Meidoorn zou hier het beste voor zijn, maar als je dat niet in de buurt hebt zijn andere bladeren of gras ook prima.

◇ Alles wat met weven te maken heeft past prachtig bij Beltane, gezien het symbool staat voor de linten die om de Meipaal werden geweven. Weef mandjes, kransen of een witches’ ladder.

◇ Maak een slinger of bundeltje van lentebloemen die nabij water groeien en werp het in het water om de water spirits te zegenen en zegeningen terug te vragen. 

◇ Hang rode en witte linten aan een boom(pje) in je tuin en wikkel ze om de stam, zoals bij een Meipaal. Weef je wensen en verlangens voor de komende maanden erin terwijl je wikkelt.*

 

* Vaak zie je dat heksen met Beltane naar buiten gaan en linten in bomen hangen om hun wensen voor de komende maanden te symboliseren. Dit is een mooi ritueeltje om te doen, maar toch is het geen goed idee. Veel linten zijn gemaakt van polyester, wat in essentie plastic is. Wanneer we deze linten aan bomen buiten hangen en ze laten hangen zijn we dus aan het vervuilen - niet iets wat we als heks willen. Ga daarom voor een boompje of struik in je eigen tuin en haal de linten er, de volgende dag of na een paar dagen, weer uit. Wil je wel graag iets in bomen hangen wat je kan laten hangen, ga dan voor natuurlijke dingen zoals bloemen die vlakbij groeien, riet of blaadjes.

Kruiden + planten voor Beltane

Meidoorn - Deze boom vind je terug in veel Beltane vieringen en recepten, omdat de boom prachtige witte bloemen toont rondom Beltane. Ze zou negativiteit uit ons hart verbannen en liefde + vergeving motiveren. Ik heb zelf twee takken van de Meidoorn naast de voordeur hangen, zodat liefde en compassie mag regeren in ons huis.

Moerasspirea - Deze plant helpt met het loslaten van rigide planningen en verzacht. Het laat ons meer in het moment leven en opent ons voor de inspiratie die in ons leeft. Zelf ben ik nog op zoek naar wilde Moerasspirea. Het zou in Nederland vooral langs de waterkant moeten groeien, maar ik ben het nog niet tegengekomen. Soms is de zoektocht minimaal zo magisch als een kruid daadwerkelijk gebruiken ;-). 

Citroenverbena - Dit frisse kruid helpt ons oude patronen te doorbreken en ruimte te maken voor nieuw. Ook helpt het ons om nieuwe perspectieven te verkrijgen. Ik maak in deze tijd regelmatig een kop thee van citroenverbena en gember (gember voor het aanwakkeren van je innerlijk vuur). Terwijl ik de thee drink onderzoek ik, met mijn geliefde journal bij de hand, waar ik meer en minder van wil in het leven en welke richting ik op wil sturen in de komende maanden.

 

Hoe je het ook viert, ik hoop dat je een fijne Beltane hebt en dat je in deze periode regelmatig momenten neemt om goed voor jezelf te zorgen.

Many Beltane blessings, my dear witches.

 

p.s. In de Alchemy Tribe, mijn gratis Facebookgroep, doen we op 1 mei gezamelijk een Beltane ritueel. We maken deze keer Witches’ Ladders en je bent zo welkom om mee te doen. Het enige wat jij hoeft te doen is lid te worden van de Tribe (dat doe je door hier te klikken) en bij het evenement te kijken wat je nodig hebt. Nog helemaal geen ervaring met hekserij? Geen probleem! Je bent nog steeds even welkom. Iedereen is zo zo welkom. 


Older Post Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published