Donkere Maan: Rituelen + Reflecties

De donkere maan is de fase van de maan wanneer ze helemaal donker is en we dus geen maanlicht aan de hemel zien. Omdat donkere maan geen officiële astrologische term is wordt deze fase vaak de nieuwe maan genoemd, maar steeds vaker kiezen heksen ervoor deze fase donker te noemen en wanneer het eerste stukje maanlicht aan de hemel verschijnt de nieuwe maan te noemen. Heel goed, want de donkere maan heeft super powers die helemaal eigen zijn. 

Over de donkere maan zijn de meningen nogal verdeeld, maar voor mij is de donkere maan voor radicale rust. Terwijl de maan donker is shine ik ook even niet. 

De energie van de donkere maan is er één van naar binnen keren, van al je licht even terugtrekken uit de buitenwereld en het naar binnen schijnen. Dit is de fase waarbij we dieper bij onze kern kunnen komen dan ooit en ik vind het daarom dé fase om mezelf de Grote Vragen in het leven te stellen. Wat wil ik nu eigenlijk? Hoe wil ik op komen dagen in mijn leven? Wat leeft er in mijn hart en ziel? Als je ooit op zoek wil naar jouw raison d’être, dan wil je dit tijdens de donkere maan doen. 

Ook is deze fase perfect voor opladen. Extra lange dutjes, een saunadag, een lange wandeling in het bos, alles van je haar tot je tenen in een masker zetten, yoga nidra, als het je helpt ontspannen en degelijk te rechargen is het extra fijn tijdens de donkere maan en is het effect des te groter. 

Tot slot is de donkere maan een goed moment om de donkere kanten van jezelf te aanschouwen die je meestal liever verbergt. Als je kan accepteren dat het donker niets engs is kan je nu beginnen met vrede te sluiten met jouw schaduwkanten. De stukken van jezelf waarvan je denkt dat ze niet goed zijn, niet geaccepteerd zullen worden of waarvan je zelfs denkt dat ze gewoon slecht zijn. Gebruik de donkere maan om deze kanten te onderzoeken, beter te leren kennen en langzaamaan, stapje voor stapje, te accepteren.

Als je aan de slag wil met deze oh-zo-potente kracht van de donkere maan heb ik hier een paar van mijn favoriete donkere maan rituelen voor je. 

Let’s do this. 

The Braindump

◇ Maak jezelf comfortabel in jouw sacred space en/of bij je altaar. Zet een lekker ontspannend, maar niet afleidend, muziekje op, brand eventueel je favoriete wierook en steek een kaarsje aan.

◇ Land eerst even lekker in het hier en nu door gewoon even te zitten en een paar keer goed, diep adem te halen. Zet het kaarsje voor je neer en kijk een paar minuten met een zachte blik naar de vlam, totdat je voelt dat je volledig ontspannen bent.

◇ Pak nu je journal erbij en schrijf bovenaan een lege pagina: 'Wat wil ik?'. Zet vervolgens een timer op 15 minuten en ga gewoon schrijven. Schrijf alles op wat er in je opkomt, zonder er over na te denken, zonder oordeel te hebben over dat wat je opschrijft. Niets is te groots, te klein of te raar.

◇ Ben je wanneer je timer afgaat nog helemaal niet klaar? Schrijf dan vooral door! Maar stop niet met schrijven totdat je timer afgaat.

◇ Blijf, wanneer je klaar bent met schrijven, nog even zitten. Lees door wat je hebt geschreven, mijmer nog een beetje, ben gewoon even in de stilte en het comfort van de ruimte.

◇ Vergeet niet het kaarsje en de wierook uit te doen voordat je verder gaat met de dag. Niet om witchy redenen, maar gewoon zodat je huis niet afbrandt ;-)

◇ Doe verder de rest van de dag (of de volgende dag als je dit 's avonds doet) niets meer met wat je hebt opgeschreven, maar observeer wel wat er in jou gebeurd. Welke van de dingen die je op hebt geschreven denk je het meest aan? Hoe voel je je daarbij? Onderneem er geen actie op, maar laat die mijmeringen er gewoon zijn.

◇ Keer ergens in de komende dagen, met de nieuwe maan, terug naar je lijst. Kijk wat, van alles wat je op hebt geschreven, je het meest aanspreekt. Reflecteer op waar je nog het meeste aan hebt gedacht. Wat voelt goed, spannend of misschien zelfs eng? Gebruik dit als inspiratie voor je nieuwe maan intenties.

 

Calling Back Your Power

Elke dag geven we stukjes van onszelf en van onze kracht weg. Elke keer dat we ons niet goed genoeg voelen, wanneer iemand ons het gevoel geeft dat we niet genoeg zijn, of juist te veel. Elke keer dat onze omgeving ons het gevoel geeft dat we ons moeten aanpassen om geaccepteerd te worden. 

Met dit ritueel kan je die stukjes van jezelf weer terugroepen. Roep je kracht terug met de donkere maan en laat het naar je terugkeren tijdens de wassende maan. Reflecteer met de volle maan op wat je heb gemerkt van het ritueel, hoe je stukjes van je kracht weer hebt hervonden en wat dat je heeft gebracht. 

Tools

pen / papier / vuurvaste schaal of ketel / aansteker of lucifers

Het Ritueel

◇ Ga even goed zitten, haal een paar keer goed diep adem, verbind jezelf met de donkere maan. Dat klinkt een stuk lastiger dan het is. Richt gewoon je aandacht op de donkere maan en zet de intentie met haar kracht te werken. Neem zolang als je nodig hebt om goed tot rust te komen en de energie van de maan te voelen voordat je verder gaat.

◇ Zet je pen op papier en schrijf alle dingen op waar jij je kracht van terug roept. Begin simpelweg met ‘ik roep mijn kracht terug van…’ en ga schrijven. We gaan hier proberen intuïtief te schrijven, dus denk er vooral niet te veel over na. Laat de woorden gewoon komen. Het is mogelijk dat je dingen opschrijft die je verbazen, die je helemaal niet aan zag komen. Het is allemaal goed. 

◇ Schrijf zo lang als nodig is om alles eruit te krijgen. Schrijf zoveel pagina’s als nodig is. 

◇ Neem wat je hebt geschreven en lees alles drie keer hardop op. Ja, echt hardop. Zorg dus dat je even goed privacy hebt. Gooi het eruit. 

◇ Zet vervolgens de fik erin. Brand wat je hebt geschreven zodat jouw verzoek je kracht terug te roepen het universum in kan. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig, bijvoorbeeld blaadje voor blaadje. We willen niet ons huis afbranden. 

◇ Zorg dat uiteindelijk alles helemaal is opgebrand. Kleine hoekjes die overblijven kunnen een uitdaging zijn, maar we willen echt enkel as aan het einde van dit ritueel. 

◇ Bewaar niets van wat je hebt geschreven, dan houd je het namelijk vast. Geen kopieën, geen foto’s. Ontdoe je van het as door het aan moeder aarde te geven. Als het kan in je eigen tuin, anders bijvoorbeeld in het bos of iets dergelijks. Als dit niet direct kan (omdat het bijvoorbeeld ’s avonds laat is) is dat niet erg. Dat kan ook de volgende dag. 

 

‘Ik roep mijn kracht terug…

...van alle keren dat mij het gevoel werd gegeven dat ik niet goed genoeg was
... van alle keren dat iets tegen mijn zin in deed
...van alle keren dat anderen hun autoriteit over mij gebruikte
...van alle keren dat ik het gevoel kreeg dat mijn uiterlijk mijn waarde bepaalde.’

Dit is een ritueel uit mijn Magie Met De Maan E-book. Wil je meer maanrituelen, spreads voor elke fase om met je tarot- of orakelkaarten te doen + nog veel meer? Download het e-book dan hier.

 

Dark Moon Reflections

Soms is niets zo lekker als je journal + favoriete pen erbij pakken en gewoon te schrijven. Met deze prompts stem jij je af op de energie van de donkere maand. Dus zet een flinke kop thee (of schenk een goed glas wijn in) en claim een momentje voor jezelf om te reflecteren + mijmeren. 

◇ Hoe kwam mijn intuïtie voor me opdagen de afgelopen dagen?

◇ Heb ik naar mijn intuïtie geluisterd de afgelopen dagen?

◇ Hoe zou ik mijn leven inrichten als ik alle angst en onzekerheden los zou laten?

◇ Wat houdt me de afgelopen dagen bezig? Welke thema's keren steeds weer terug? 

◇ Hoe voel ik me nu écht?

 

Je kan alle kanten op met jouw viering van de donkere maan + het zo groots of klein maken als je wil. Hoe dan ook...

...happy dark moon, witches!


Older Post Newer Post