Mabon

Wat we vieren

Mabon is een feest wat veel heksen vieren op de herfstequinox, meestal tussen 20 en 22 september. De herfstequinox is een tijd van perfecte balans, op deze dag hebben we namelijk evenveel uren zon als donkere uren. Na deze dag worden de dagen dus steeds donkerder tot de winterzonnewende, ook wel bekend als Yule. We gaan dus een wanende fase is en je zou deze tijd van het jaar kunnen vergelijken met de afnemende fase van de maan, maar dan op grotere schaal.

Mabon is dus een tijd van balans, gelijkheid en harmonie. Ook is Mabon het feest van de tweede oogst (Lughnasadh is de eerste en Samhain de derde) waarbij boeren vroeger gewassen zoals pompoenen, druiven en appels oogstten. 

Nu gaan we natuurlijk niet allemaal samen het veld op om gewassen te oogsten, maar dat betekent niet dat we Mabon niet kunnen vieren. Wij kunnen deze dag nemen om dankbaarheid te tonen voor de overvloed in ons leven - om onze dank te tonen aan Moeder Aarde. 

Ook kunnen we deze dag gebruiken om te reflecteren op de afgelopen maanden. Om terug te kijken naar de intenties die we hebben gezet met Imbolc en Ostara (of simpelweg, eerder dit jaar) en te evalueren wat deze intenties ons hebben gebracht. We kunnen intunen op de magie + energie van Mabon door de balans in ons leven onder de loep te nemen. Hoe is je werk / privé balans? Of je geven / nemen balans? Hoe heb je de afgelopen maanden (en komende maanden!) je agenda ingericht - heb je wel genoeg vrije ruimte voor jezelf over gelaten? 

Intenties zetten met Mabon

Eigenlijk is elk feest of het Jaarwiel een heel goed moment om intenties te zetten. We zeggen vaak dat lente bij uitstek het seizoen is voor intenties, maar dat wil niet zeggen dat je dit later in het jaar niet meer mag doen. Het leven komt tenslotte niet tot stilstand in de herfst en winter!

Gezien we nu een wanende fase ingaan, een tijd waarin de dagen steeds korter en donkerder worden, is dit een perfect moment om intenties te zetten die te maken hebben met verminderen, loslaten en naar binnen keren. Afscheid nemen van beperkende gedachten, je voornemen je dagen minder strak + vol te plannen, een slechte gewoonte afleren. Dit zijn allemaal dingen die perfect passen bij Mabon. 

Mabon rituelen voor eigentijdse vieringen

◇ Mabon is een feest van overvloed. Vroeger werd de oogst binnen gehaald en dat kunnen wij op onze eigen manier ook doen. Één van mijn favoriete manieren om Mabon te vieren is door herfstdecoratie in huis te halen. Nu houd ik niet zo van allerlei prulletjes, dus ik ga voor mooie herfstbloemen die ik verdeel door huis in vaasjes, zoals chrysanten, physalis, sedum en euphorbia.  Maar vaak kan een goede oranje pompoen in huis halen toch ook niet weerstaan! Die kan je dan laten staat tot Samhain, dus dat is eigenlijk een twee-in-één decoratie.

◇ Mabon wordt ook wel het paganistische Thanksgiving genoemd en dat is niet zo raar. Samen rond de tafel zitten met vrienden en familie is namelijk helemaal on point voor Mabon. Als je het groots aan wil pakken kan je voor iedereen die je lief + leuk vindt koken en ze allemaal uitnodigen voor een diner van kerst proporties, maar je kan het natuurlijk ook klein en fijn met je eigen gezin vieren. Ga eerst met je kinderen (als je die hebt, zo niet is dit ook een leuke activiteit voor volwassenen als je het mij vraagt) mooie bladeren zoeken in het bos (een goede wandeling door de pracht van Mumma Earth is ook he-le-maal toepasselijk voor Mabon). Gebruik de schatten die je vond om de tafel te versieren, steek wat kaarsjes aan en heb een fijn diner met je gezin. Klein maar fijn is altijd mijn stijl, in elk geval. 

◇ Bereid je huis voor op de donkere maanden. De maand september is altijd een goede maand om op te ruimen en je te ontdoen van de spullen die je eigenlijk niet meer wil of gebruikt. Breng spullen weg naar de kringloop of zet ze te koop, met de afnemende energie is het makkelijker om afscheid te nemen van je spullen. Een grote herfstschoonmaak is ook altijd fijn. Wie heeft er na een werkdag in de winter, als het al donker is voordat je thuis bent, tenslotte nog zin om achter de bank te stofzuigen? Ik niet in elk geval. 

◇ Doe een protection spell op je huis. Snijd vijf appels doormidden, niet zoals je zou doen wanneer je de appel wil eten, maar over de breedte. Dan toont de appel namelijk een geheimpje wat hij altijd in zich draagt - een pentagram. Het pentagram is een symbool voor Moeder Aarde (elke punt staat voor een element) en is een sterke beschermer. Leg over dit pentagram een laurierblaadje en zet deze vast met een pinnetje of een kruidnagel. Leg vervolgens de vijf appels om je huis heen, of bij deuren en raamkozijnen als je niet helemaal rondom kan.  Bij voorkeur buiten, want zelfs een magische appel blijft niet eindeloos fris. Zet de intentie dat met het vergaan van de appel de beschermende magie meegaat de grond in, waardoor de beschermende cirkel in stand blijft.

◇ Voor al deze dingen geen tijd of gewoon zo geen zin in gedoe? Vier Mabon dan door even een kaarsje aan te steken, misschien wat lekkere wierook te branden, en in je journal (of op een los blaadje als je die niet hebt) je zegeningen van het afgelopen jaar op te schrijven. Dit kan je al in vijf minuutjes doen, de kaars uitblazen en lekker naar bed. Niet elke witchy holiday hoeft een hele productie te zijn.

Kruiden + Planten voor Mabon

Distel - Er zijn zoveel verschillende soorten distel en ieder hebben ze hun eigen magische werking, maar alle distels kan je gebruiken in beschermingsmagie. Ook helpt distel ons herinneren dat ook in minder vruchtbare tijden nieuw leven kan groeien. Als je op ziet tegen de komst van de donkere maanden, draag dan wat gedroogde distel bij je voor extra kracht.

Appels - Appels kan je op talloze manieren gebruiken in je craft. Ze brengen onder andere liefde, wijsheid en bescherming. Ook staan appels symbool voor de 'volledigheid' van het leven - het licht en het donker, het binnen en buiten, het aardse en het mystieke. Maak appeltaart, appelflappen of iets anders zoets met appel. Reflecteer terwijl je bakt op het afgelopen jaar en alle ups en downs. Wanneer je het opeet focus je dan op dankbaarheid voor alles wat het leven je heeft gebracht, zowel de zegeningen als de lessen.

Goudsbloem - Goudsbloem, of calendula, staat symbool voor de zon en standvastigheid. Omdat Mabon het moment is waarop licht en donker in balans is neemt na Mabon het licht af, we hebben dan per dag minder zonlicht dan donker. Plaats met Mabon goudsbloem (of andere bloemen die je doen denken aan de zon, zoals zonnebloem of gele gerbera's) in vensterbanken om de zon te eren en bedanken voor zijn licht of speld een goudsbloem op je kleding die dag om nog één dag de zon bij je te dragen voordat hij zijn rustperiode in gaat. 

We gaan nu een periode in van het rustiger aan doen, van reflectie + introspectie, en van het koesteren van de kleine dingen in het leven. Ik hoop dat je oogst overvloedig mocht zijn.

Many Mabon blessings, my dear witches.


Older Post Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published