Hoe mediteer je met een mala?

WAT IS PRECIES EEN MALA?

Mala's zijn gebedskettingen die al duizenden jaren gebruikt worden. Er wordt gelooft dat ze voor het eerst gebruikt werden in India, sinds 8 eeuwen voor de jaartelling, en worden daarom ook wel Boeddhistische gebedskralen genoemd.

Het aantal kralen van een mala moet altijd door 9 te delen zijn, maar heeft bij voorkeur 108 kralen (gurukraal niet meegerekend, daarover later meer). Het getal 108 heeft in vele religies en culturen een diepe betekenis. Zo zijn er bijvoorbeeld 108 heilige teksten en 108 heilige plekken in India en zouden 108 lijnen van energie ons hartchakra vormen. Ook zie je in de natuur 108 vaak terugkomen, zo is de diameter van de zon 108 keer de diameter van de aarde. You get it.

Daarnaast heeft een mala altijd een gurukraal. Dat is de grote kraal onderaan de mala. Gu-ru staat voor van duister naar licht, wat een prachtig symbool is voor onze meditatie. Van duister naar licht kan je op veel verschillende manieren interpreteren - bijvoorbeeld van onwetendheid naar inzicht en van angst naar liefde.

Tot slot heeft een mala altijd een kwast. Het is de bedoeling dat het draad waarmee de mala is gemaakt verwerkt wordt in deze kwast. Dan komt het begin en het einde van de mala samen en wordt de magie van de mala bezegeld met een knoop (knopen hebben altijd een prachtige magische betekenis gehad, maar dat is weer een heel andere blog).

WAAROM ZOU IK MET EEN MALA MEDITEREN?

Voor mij is het grote voordeel van mediteren met een mala dat het je helpt je gedachten bij je meditatie te houden. Wanneer je mediteert met een mala doe je dit met een affirmatie of mantra. Je herhaalt je mantra bij elke kraal totdat je de ketting rond bent.

Wanneer je het lastig vindt om te mediteren omdat je gedachten alle kanten op gaan (ben ik niet alleen in, toch?) kan een mala je enorm helpen. Doordat je de kralen telt met je vingers en voor elke kraal je mantra of affirmatie herhaalt is het zoveel gemakkelijker om bij je meditatie te blijven, om in het hier en nu te blijven.

Een mala is een mooi sieraad en het is een handige tool voor bij je meditatie. Maar meer dan dat is het een heilig krachtvoorwerp. Iets wat al duizenden jaren gebruikt wordt door mensen over de hele wereld. In India geloven mensen dat een mala meer is dan kralen aan een koord. Ze geloven dat een mala de heilige kracht shakti in zich draagt en dat wanneer jij de mala draagt het je zielekracht schenkt en je beschermt tegen negativiteit. Ze gebruiken het dragen van de mala ook om mensen te herkennen die hetzelfde pad bewandelen. Ze herkennen in de drager van de mala iemand die ook op zoek is naar het lichte en verbinding met het heilige, dat vind ik misschien nog wel het mooiste symbolisme van de mala.

HOE MEDITEER IK MET EEN MALA?

De officiële manier om te mediteren met je mala is als volgt:

Je hangt de mala over de middelvinger van je rechterhand en gebruikt je duim om steeds door te gaan naar de volgende kraal.
Je begint bij de gurukraal en herhaalt je mantra of affirmatie bij elke kraal.
Je gaat helemaal door naar het einde en sluit af bij de gurukraal.
Als je er echt lekker in zit en je wil doorgaan dan draai je de mala om en neemt de weg terug. Je gaat dus niet over de gurukraal heen, maar keert daar om net zo lang totdat je klaar bent om af te ronden.

Dit is de traditionele manier. Als je deze manier wil aanhouden dan mag je de mala tijdens meditatie niet aanraken met de wijsvinger. Jouw mala zou namelijk, zoals alles op aarde, bestaan uit de vijf elemementen - lucht, vuur, water, aarde en spirit.

Je middelvinger, waar de mala op rust, is de vinger die symbool staat voor lucht. Je duim, waarmee je de kralen telt, staat voor aarde. Als je met deze twee vingers je mala gebruikt doe je dit dus tussen hemel en aarde. Het staat symbool voor de brug die jij bent tussen deze twee elementen tijdens je meditatie.
Je wijsvinger staat echter voor vuur en er wordt geloofd dat wanneer je de wijsvinger gebruikt om je kralen te tellen dat je de prachtige kracht die de mala bezit opbrandt.

Zoals jullie weten ben ik niet zo heel erg van regeltjes en het-moet-zo. Uit respect en waardering voor de eeuwenoude traditie van mediteren met mala’s doe ik het zelf wel op deze manier, maar als jij je wijsvinger gebruikt om je kralen te tellen denk ik zelf dat het geen ramp is. Vuur is ook een prachtig element en kan juist echt een energiegever zijn en ik geloof niet dat het de heilige kracht op zou branden.

MEDITEREN MET EEN MANTRA OF AFFIRMATIE

Wanneer je mediteert met een mala herhaal je bij elke kraal een mantra of een affirmatie. Wat voor affirmatie je kiest is helemaal aan jou en afhankelijk van wat je nodig hebt!

Je kan voor een mantra in sanskriet gaan zoals

OHM (het geluid van creatie)
SAT NAM (waarheid is mijn identiteit)


Maar als je liever voor een taal gaat waarbij je niet eerst uitgebreid de uitspraak moet oefenen, kan je natuurlijk ook gewoon gaan voor:

IK BEN ZACHT
IK BEN STERK
IK BEN GENOEG

of…

I’M SEXY AND I KNOW IT (niemand zegt dat meditatie niet ook sassy mag zijn!)

Welke kant je ook op wil met je affirmatie of mantra, ik kan je aanraden te beginnen met een korte. Het is nogal wat om iets 108 keer te herhalen, dus begin met een affirmatie van zo’n 3 woorden om te kijken hoe dit voor jou voelt. Gaat dit helemaal lekker kan je altijd nog voor een langere gaan. Bijvoorbeeld de affirmatie van de maand die ik elke maand met jullie deel in de MMP.

Ik hoop dat je heel veel fijne meditatiesessies zal hebben met je mala en dat ze meer mogen zijn dan een mooi sieraad (wat ze natuurlijk absoluut zijn!)

Namasté.


Older Post Newer Post