Lammas

Wat we vieren

We vieren Lammas op 1 augustus (of vanaf zonsondergang op 31 juli) en vieren die dag de eerste van drie oogstfeesten - Mabon en Samhain, die Lammas opvolgen, zijn de tweede en de derde. Veel heksen hebben een jaarfeest die hun favoriet is en veel heksen hebben een jaarfeest waarvan ze elk jaar niet zo goed weten wat ze ermee aanmoeten. Voor velen valt Lammas in de laatste categorie. We voelen met Lammas nog volop de zomer om ons heen, maar zien in de thema’s van dit jaarfeest de herfst al en de manier waarop Lammas zich onderscheidt van de oogstfeesten die haar opvolgen is niet altijd even makkelijk te zien. Maar Lammas heeft een heel eigen magie en het feit dat we misschien even moeten graven om dit te vinden, maakt het misschien juist wel des te leuker om te vieren.

Lammas is dus de eerste van drie oogstfeesten en alhoewel wij waarschijnlijk rond 1 augustus nog helemaal de zomer in ons bol hebben zien we de eerste tekenen van de herfst en dus de komende oogst al in de natuurlijke wereld om ons heen. Het parkje hier aan het einde van de straat stond een paar weken geleden nog vol stond met gekleurde bloemen en nu al zie ik dat er steeds minder verschillende kleuren te vinden zijn. Het is weer simpelweg (maar zeker niet minder mooi) groen. Als ik verder kijk dan een eerste blik zie ik dat tussen dat groen nu bramen en andere bessen aan de struiken groeien waar pas nog kleine bloemetjes bloeide. We kunnen, wanneer we aandacht hebben voor de natuur om ons heen, zo duidelijk het draaien van het wiel zien. We kunnen in deze tijd zo mooi ervaren hoe seizoenen niet van de ene op de andere dag wisselen, maar juist in elkaar overvloeien.

Dat is waar de magie van Lammas in schuilt. Lammas vertelt ons over de belofte van de oogst. Over hoe de stappen die we hebben gezet tijdens de lente en de zomer ons straks zullen presenteren met hun winst. Zoals we straks bramen kunnen  plukken, kunnen we ook de vruchten plukken van de spreekwoordelijke zaadjes die we hebben geplant en verzorgd tijdens de afgelopen maanden.

Lammas rituelen voor eigentijdse vieringen

Reflecteer op wat jouw oogst zal zijn deze herfst. Welke zaadjes heb jij geplant in de lente? Hoe heb je deze verzorgd? Als je kijkt naar je acties, gewoonten, en hoe jij je aandacht hebt verdeeld de afgelopen maanden, wat mag je dan verwachten van jouw komende oogst? Wat hiervan neem je mee en wat wil je achterlaten?

Bak brood. Alle granen passen zo bij Lammas, omdat dat één van de oogsten is die we rond deze tijd binnenhalen. En alhoewel jij misschien zelf niet het graan oogst in de velden ben je nog steeds zo afhankelijk van de oogst. Een mooie manier om hier bij stil te staan is om met je eigen handen brood te bakken. Neem het vervolgens mee op een picnic met je gezin, een goede vriend of gewoon lekker met jezelf.

Maak een rozemarijnbezem. Rozemarijn zit vol zonnekracht en heeft een reinigende en beschermende kracht. Pluk het uit je eigen tuin als het er groeit of koop een bosje in de winkel. Kies een stokje uit tijdens een wandeling en bind hier het bosje rozemarijn aan vast. Veeg het vervolgens over de oppervlakten in je huis (tafels, kasten, raamkozijnen en drempels) en visualiseer hoe je de kracht van de zon verspreid door huis voordat we langzaamaan weer naar de donkere maanden bewegen.

Kruiden + planten voor Lammas

Zomerfruit - Bramen, bessen, aardbeien en frambozen, allemaal fruit wat we rond deze tijd oogsten. Als we dit fruit langer willen bewaren en mee willen nemen de herfst in kunnen we er jams van maken. Ik houd zelf niet zo van jam (gaat mij te veel suiker in), maar een geliefd toetje hier is ijs met warme aardbeiensaus die ik maak door wat aardbeien in blokjes te snijden en te verwarmen in een pannetje met een klein beetje water en suiker. Voor mij de perfecte combinatie van een stukje zomer en een stukje Lammas!

Munt - Munt zou overvloed aantrekken en ik vind zelf de frisheid van munt heerlijk verkoelend in de hitte van de zomer. Maak verse muntthee of maak een lekker gerecht met couscous waar je fijngesneden munt doorheen doet (echt zo zo goed!)

Goudsbloem - Goudsbloem, ook wel bekend als calendula, vertelt ons over onze natuurlijke innerlijke schoonheid. In een seizoen waarin de media + maatschappij ons meer dan ooit probeert te vertellen dat ons lichaam niet goed genoeg is (ga weg met je ‘bikinibody’ hoor!) kan een bad met goudsbloemblaadjes als een ode aan onszelf en onze schoonheid zijn. Ook kan je eindelijke balms en crèmes maken met calendula, als je dat leuk lijkt zou ik zeker eens Pinterest raadplegen!

Dan is Willow + Witchery misschien iets voor jou. Met Willow + Witchery maken we samen van hekserij, van seasonal living, en van magisch werk, ons nieuwe normaal. Het is geen cursus waarbij je in korte tijd diep een onderwerp induikt of een plek waarbij ik je de regels van moderne hekserij ga leren. Het is een plek waar we ruimte maken voor elkaar om te ontdekken en om te delen. Het is een plek waar ik je guiding lights aanreik in de vorm van, onder andere, seizoensrituelen. Rituelen die we echt samen uitvoeren, zonder dat we ons huis hoeven te verlaten.

Klik hier om meer te lezen over Willow + Witchery en, eventueel, je plekje in deze digitale cirkel te claimen.

Hoe je ook besluit Lammas te vieren, weet dat het beste wat we altijd kunnen doen om stil te staan bij deze dagen nog altijd het bewust ervaren van de natuurlijke wereld om ons heen en in ons is. Dus, als je één ding moest kiezen, kies dan een wandeling. Adem het seizoen in en onthoud dat je niet in de natuur bent, maar dat je natuur bent.

Many Lammas blessings, my dear witches.

 


Older Post Newer Post


1 comment
  • Hai, wat leuk zeg! Ik wist niet dat je een blog hebt! Die rozemarijnbezem is een geweldig idee! Liefs, Renata

    Renata van de Werken on

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published