Litha

Wat we vieren

We vieren Litha zo tussen 19 en 22 juni. Sommige heksen kiezen ervoor om het altijd op 21 juni te vieren, sommige heksen (zoals ik) vieren Litha met de zomerzonnewende. Ondanks dat we op onze huidige kalender 21 juni zien als het begin van de zomer, vieren we met Litha juist het hoogtepunt van de zomer. De zomerzonnewende is de langste dag + de kortste nacht van het jaar - de dag met het meeste uren zon. Het voelt voor mij, en vele heksen met mij, dus heel logisch om die dag waarop de zon regeert te zien als het hoogtepunt van de zomer. 

Het element wat we associëren met deze tijd van het jaar is vuur en dat past natuurlijk prachtig bij de zonnekracht die we nu ervaren. Dat is dus ook één van de (misschien wel meest belangrijke) elementen van Litha - het eren van de zon. Vroeger werden er bonfires aangestoken om de zon te geleiden over zijn pad door de hemel, naar het deel van zijn cyclus waarin de dagen langzaamaan weer korter + donkerder worden. 

Met Litha eren we dus de zon, zowel de zon in de hemel als de zonnekracht in ons zelf. De zon staat voor levensenergie + creatiekracht en terwijl het jaarwiel richting Litha beweegt krijgen we de kans om ons steeds meer te verbinden met die solar energy in onszelf. 

De zomerzonnewende is daarom het perfecte moment om stil te staan bij alle overvloed in ons leven. Het is een tijd van stilstaan bij onze successen en te kijken naar alles wat we hebben mogen ontvangen én zelf hebben gecreëerd. Ook is dit het Seizoen van Groei en kunnen naast dankbaarheid beoefenen voor wat we nu hebben ook kijken naar waar we nog kunnen uitbreiden. Met de steun van de zon kunnen we grootser dromen dan ooit en kunnen we ook daadwerkelijk voor ons zien dat we wat we verlangen kunnen bereiken. De kracht van het element vuur, die nu dus op haar sterkst is, kan ons ondersteunen in twijfel + onzekerheden te transformeren in kracht om onze dromen na te jagen. 

Litha rituelen voor eigentijdse vieringen

Maak een vuur- / zonnealtaar. Versier je altaar (of, als je geen altaar hebt de vensterbank, een kastje, een plank in de boekenkast…) om de zon en het element vuur te eren. Maak bijvoorbeeld een mandala van zomerbloemen, vurige edelstenen (zoals carneool of zonnesteen), linten, kaarsen + wat jij verder nog maar kan bedenken. Je kan ook tekeningen + andere magische maaksels op je altaar zetten (leuk projectje voor met kinderen!). Goede kleuren hiervoor zijn rood, oranje + geel, maar er is hier geen goed of fout in. Een goed altaar is één waar jij blij van wordt. 

Neem een moment voor jezelf en plaats kaarsen voor je in de vorm van een pijl die van je weg wijst (waxinelichtjes zijn hier prima voor). Steek de kaarsjes aan en reflecteer in het kaarslicht welke groei of uitbreiding jij verlangt in het leven. Meer zelfcompassie? Groei in je carrière? Je huis onder handen nemen zodat het meer als thuis voelt? Alles kan! Kijk wat er bij je opkomt, schrijf het op, en heb er geen oordeel over. Laat vervolgens dat wat jij wil laten groeien je enige focus zijn terwijl je kijkt naar de pijl van vlammen en spreek het hardop uit. Verklaar voor jezelf dat je dit verlangt in het leven en dat je het zal najagen. Neem daarna nog even de tijd om bijvoorbeeld wat kaarten te trekken of te schrijven om te kijken of je inzichten of guidance krijgt over hoe jij dit verlangen werkelijk kan maken. 

Citrusvruchten passen perfect bij Litha, dus eer de energie van dit seizoen door een thee te maken van verse munt + schijfjes sinaasappel of citroen,  pers sinaasappelsap, maak een citrussalade of -jam of droog schijfjes sinaasappel in de zon en maak er een slinger van. 

Maak een krans van zomerbloemen + hang deze aan je voordeur om de kracht en magie van de zon uit te nodigen in huis.

Kruiden + planten voor Litha

Citrusvruchten  - De eigenschappen verschillen natuurlijk per vrucht, maar sinaasappel staat voor creativiteit, welvaart + de zon en sluit dus zo mooi aan bij de vurige kracht van Litha. Drink of eet sinaasappel om deze eigenschappen tot je te nemen. Citroen verbant negativiteit en brengt plezier. Knijp een citroen uit in het water waarmee je schoonmaakt + de vloer dweilt om zware energie uit huis te halen of voeg het toe aan je badwater voor een reinigend + opbeurend bad.

Margriet - Het veld waar we elke dag lopen met onze honden staat nu vol met margrieten en ze groeien trots boven de andere bloemen uit, gericht naar de zon. Margrietjes, hoe schattig ze er ook uitzien, kunnen ons ondersteunen bij het vinden van onze innerlijke kracht + moed. Pluk een paar margrietbloemetjes en draag ze bij je in een zakje om jezelf moed te geven in het najagen van je dromen. Heeft een kind last van nachtmerries? Verzamel dan samen margrietjes en hang een zakje met de bloemen bij het bed of aan de deur voor bescherming.

Zonnebloem - De zonnebloem zit, natuurlijk, vol zonnekracht en wordt daarnaast ook geassocieerd met loyaliteit - omdat ze elke dag het pad van de zon volgt van oost naar west. Als je een droom of verlangen hebt die je wil laten groeien in de komende maanden ga dan elke ochtend even zitten met een zonnebloem, houd de bloem voor je solar plexus (net iets boven je navel) en visualiseer jouw verlangen en wat jij gaat doen om dit waar te maken. Zie deze momenten van meditatie als jij die je toewijdt aan je doel. 

Dan is Willow + Witchery misschien iets voor jou. Met Willow + Witchery maken we samen van hekserij, van seasonal living, en van magisch werk, ons nieuwe normaal. Het is geen cursus waarbij je in korte tijd diep een onderwerp induikt of een plek waarbij ik je de regels van moderne hekserij ga leren. Het is een plek waar we ruimte maken voor elkaar om te ontdekken en om te delen. Het is een plek waar ik je guiding lights aanreik in de vorm van, onder andere, seizoensrituelen. Rituelen die we echt samen uitvoeren, zonder dat we ons huis hoeven te verlaten. 

Klik hier om meer te lezen over Willow + Witchery en, eventueel, je plekje in deze digitale cirkel te claimen.

 

Hoe je Litha ook viert, ik hoop dat je vooral plezier hebt.
Dat je een moment neemt om de zon op je huid te voelen en te ervaren hoe ze je opwarmt. 

Many Litha blessings, my dear witches.

 

 


Older Post Newer Post