Samhain

Wat we vieren

Samhain markeert het einde van de zomer (het betekent letterlijk ‘summer’s end’) en het begin van de winter. Dit is natuurlijk niet hoe we de seizoenen hebben ingedeeld op onze moderne kalender, maar dat is wel wat onze Keltische voorouders vierde met dit vuurfestival. We vieren Samhain op 1 november, maar omdat voor onze voorouders een nieuwe dag begon met zonsonderdag kan je op de avond van 31 oktober al beginnen met vieren.

Een van de kenmerken van Samhain, waar je veel over zal lezen wanneer je je verdiept in dit vuurfestival, is dat de sluiers tussen de werelden dunner zijn dan normaal gesproken. Maar wat houdt dat precies in?

De sluier is als een etherisch gordijn wat onze aarde wereld scheidt van het rijk van magie en mysterie. De sluier is de grens die wij heksen steeds weer proberen te bewandelen. Één voet in het hier en nu, één voet in mysterie.

Tijdens Samhain is de sluier dus dunner, wat het makkelijker maakt in te tappen op de deze magische krachten. Misschien is het omdat de dagen steeds donkerder worden, misschien omdat we steeds meer in onszelf keren en dus dichter bij onze kern komen. Wat de reden ook is, er is een grote kans dat naarmate Samhain dichterbij komt je steeds meer het gevoel hebt meer in contact te zijn met je intuïtie, divinatie je makkelijker afgaat, je meer signs van het universum ziet en je simpelweg de magie overal om je heen kan voelen. 

Samhain is ook het moment om de doden te herdenken en je voorouders te eren, dat is iets wat je ook overal tegen zal komen wanneer je leest over dit feest. Je kan een voorouderaltaar maken met foto’s en kaarsen en een ‘dumb supper’ houden, waarbij je tijdens een maaltijd een stoel vrijhoudt voor een overledene (of spirit) en in stilte de maaltijd doorbrengt. 

Er is echter geen one size fits all en het is helemaal prima als jij, net als ik, het niet ziet zitten om een maaltijd in stilte door te brengen. Hier zijn een paar van mijn Samhain tips, modern witch style.

Samhain rituelen voor eigentijdse vieringen


◇ Wat als we in plaats van een stoel vrijhouden en een bord eten serveren wat niet gegeten zal worden, deze stoel juist vullen met iemand die we liefhebben? Nodig een vriend(in) uit die je al een tijdje niet hebt gezien of vraag die aardige collega eens te eten. Samhain is ook het moment dat we intenties zetten voor het komende jaar en uitreiken naar iemand en samen een maaltijd delen lijkt mij een prachtige intentie voor het komende jaar.
Als je een (oud) familierecept hebt liggen is Samhain het perfecte moment deze uit de kast te trekken, want dat is toch ook een prachtige manier van je voorouders eren?

◇ De Hogepriesteres is dé tarotkaart voor deze tijd van het jaar. Zij staat met één been in deze wereld en met één beyond the veil. Zij heeft altijd toegang tot de mystieke wijsheden van achter de sluiers die onze werelden scheiden en neemt dit mee het aardse rijk in. 
Pak eens je favoriete tarotdeck erbij en haal De Hogepriesteres eruit. Bestudeer de kaart. Wat zie je? Wat voel je? Pak je journal erbij en schrijf alles op wat er in je opkomt. Hoe kan jij de energie van De Hogepriesteres uitnodigen in je leven?

◇ Dat verkleden helemaal bij Halloween past wisten we al, maar ook voor Samhain kan je een kostuum aantrekken. Zoals ik al zei is Samhain het perfecte moment om intenties voor het komende jaar te zetten en een mooie magische handeling die je kan doen met Samhain is dat wie je komend jaar wil zijn te reflecteren in je outfit van de dag. Als je een heel specifiek beroep wil beoefenen kan je natuurlijk het uniform daarvan aantrekken, maar je kan bijvoorbeeld ook veel gouden sieraden omhangen als je financiële overvloed aan wil trekken of je meest witchy jurk aantrekken als je komend jaar jouw inner witch wil reclaimen. Je kan het zo groots of zo subtiel maken als je zelf wil!

◇ Hoe donkerder de dagen worden hoe meer we ons naar binnen trekken en hoe belangrijker het thema ‘thuis’ wordt. We verdienen het allemaal om een huis te hebben waar we blij van worden en waar we ons zo prettig mogelijk voelen. Maak het niet te groots, ons leven is tenslotte niet een aflevering van Home Makeover. Kies één kamer en ga daarmee aan de slag, stapje voor stapje. Begin met weg te doen waar je vanaf wil. Breng spullen naar de kringloop, geef ze weg, verkoop ze of gooi weg als je geen andere optie hebt. Kijk daarna naar wat je wil van de kamer. Hoe wil je je voelen? Wat kan je dan om dat gevoel te creëren? Misschien wil je de muren een ander kleurtje geven, is het toch echt tijd voor nieuwe gordijnen of doet simpelweg een leuk plantje neerzetten al genoeg. Jouw huis is jouw sacred space, jouw tempel, je mag absoluut doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat het ook zo voelt.

◇ Is deze maand je al druk genoeg en wil je juist even zo min mogelijk aan je hoofd? Overweeg dan een saunadag! Het ‘oude jaar’ eruit zweten (Ah, fijn plaatje wat ik hier schilder hè? You’re welcome.) en fris en diep ontspannen het nieuwe jaar instappen. Wat een intentie om te zetten, self care ten top. In fact, ik denk dat ik nu meteen mijn saunadag ga boeken… 

 Kruiden + Planten voor Samhain

Rozemarijn - Rozemarijn is echt een allround kruid en kan op zoveel manieren worden ingezet. De reden waarom rozemarijn goed bij Samhain past is omdat ze ons zou helpen met herinneren, een belangrijk thema voor dit feest. Doe wat gedroogde rozemarijn in een katoenen zakje en hang dit in je bad (of hang het aan de douchekop). Gebruik je tijd in, of onder, het water om te reflecteren op de afgelopen maanden of om in contact te komen met oude, magische kennis die in je schuilt.

Granaatappel - Granaatappel wordt ook wel het fruit van de onderwereld genoemd, omdat volgens de mythe Persephone zes zaadjes van de granaatappel at om zichzelf voor zes maanden van het jaar aan de onderwereld te binden. Wanneer zij zich in de onderwereld bevindt is het herfst en winter op aarde, vanaf (je raad het al) Samhain. Deze vrucht heeft een sterke vrouwelijke energie en zit vol vruchtbaarheidsmagie. Granaatappel kan je steunen in het ontdekken en najagen van je creatieve energie en magie. Eet rond Samhain granaatappelzaadjes of drink haar sap voor het naar buiten brengen van je innerlijke schoonheid in de komende maanden.

Bijvoet - Bijvoet is een sterk reinigend kruid. Samhain is een goede tijd om regelmatig energetisch te reinigen en bijvoet is hier een ideaal kruid voor. Gebruik een bundel als een smudge stick of brand wat losse bijvoet op een kooltje en wapper de rook door je huis. Zet de ramen open en laat oude en gestagneerde energie wegvliegen. 

Hoe je Samhain ook viert, groots of klein, het is een prachtig moment om te verbinden met degene die je liefhebt (yes, dat mag zeker ook gewoon jezelf zijn!) en na te denken over wat jij graag wil van het komende jaar.

Many Samhain blessings, my dear witches.


Older Post Newer Post