Vijf duurzame swaps en een onverwachte gevoel van geaardheid

Ik vind het soms moeilijk me geaard te voelen in dit leven. Hoe groot onze focus en aandacht ook is op stabiliteit en rust in dit huis, de wereld voelt vluchtig. Regelmatig scroll ik door social media zonder daadwerkelijk te kijken naar wat er onder mijn duim voorbij vliegt en zodra dat een beetje begint te vervelen kan ik doorschieten naar de volgende app. Er is eindeloze entertainment die om onze aandacht vraagt en, zeker in deze rare tijd van een pandemie, is contact met vrienden meer korte digitale berichten dan gewoon zitten met een kop thee.

Toen ik begon, stap voor stap, met de wegwerpproducten in ons huis te vervangen met wasbare producten deed ik dit simpelweg om milieubewuste redenen. Het idee van nog meer dingen te hebben die gewassen moeten worden in plaats van weg te gooien hield me eigenlijk tegen, omdat het gewoon klonk als zo’n gedoe, maar het schuldgevoel voor alles wat in de prullenbak verdween overwon. Het wassen van wattenschijfjes, gezichtsdoekjes, servetten en maandverband bleek veel minder gedoe dan ik had verwacht, maar nog onverwachter dan dat gaf het me een gevoel van geaardheid.

Wanneer we erover nadenken is het eigenlijk niet raar dat we ons zo makkelijk ongeaard voelen wanneer we zoveel van ons leven weggooien na het één keer gebruikt te hebben. Nu ik elke avond mijn wattenschijfjes insmeer met zeep om ze te bewaren tot ze de was in gaan, merk ik dat het me een gevoel van stabiliteit geeft, duurzaamheid, geaardheid. Het blok zeep waar ik nu mijn handen mee was in plaats van vloeibare zeep markeert op een kleine manier het passeren van tijd. De servetten die hangen te drogen aan de waslijn zijn een herinnering aan de avond die we met vrienden rond de tafel hebben doorgebracht. Het zorgen voor deze dingen, zodat ze zo lang mogelijk mee gaan, is als zorgen voor mijn leven. Het is aandacht geven aan de kleine, simpele dingen van elke dag. De kleine, simpele dingen die samen de som van het leven zijn.

Dit zijn een aantal van de dingen die ik heb ingeruild, van wegwerp naar wasbaar of van met verpakking naar verpakkingsvrij. Dit is niet een artikel om je schuldig te doen voelen over de producten die je gebruikt, verre van. Ik leef zelf ook niet het perfecte verpakkingsvrije leven. Ik ben van shampoo bars terug gegaan naar shampoo in plastic flessen, omdat ze het simpelweg niet doen voor me. En alhoewel ik helemaal oké ben (meer dan oké zelfs) met wasbaar maandverband gaat wasbaar wc-papier het echt nooit worden voor mij. We gaan hier niet voor perfectie, maar voor stapjes. Dus, nogmaals, dit zijn mijn tips. Dit is wat past in mijn leven. Voor jou ziet het er misschien heel anders uit. Maar elke verandering die we aanbrengen is er één en misschien als jij een paar weken van nu ook iets aan het wassen bent wat je eerder weggooide, voel je wat ik voel - hoe zorgen voor wat we gebruiken voelt als aarden en wortelen in jouw leven.

Wattenschijfjes

Ik draag graag make-up, vooral een grote zwarte lijn van eyeliner, wat betekende dat ik elke avond minimaal twee watjes nodig had om mijn make-up eraf te halen. Ik zag wasbare wattenschijfjes gebruiken lang niet zitten, omdat ik dacht er echt zoveel nodig te hebben. Maar toen andere wissels in huis zo goed bevielen besloot ik het toch te proberen. Ik gebruik deze pads van ongebleekt biologisch katoen van Facetheory en was blij verrast om te zien hoe groot te zijn. Door hun grote formaat en het feit dat ze niet scheuren tijdens gebruik zoals wegwerpschijfjes dat wel doen, heb ik aan één pad meer dan genoeg om mijn hele gezicht schoon te maken. Ze zijn heerlijk zacht, maar hebben genoeg structuur om make-up effectief te verwijderen.

Als ik mijn make-up eraf heb gehaald maak ik ze nat en smeer ik ze in met zeep. Ik bewaar ze vervolgens in het zakje waar ze in kwamen tot ik er genoeg heb verzameld om ze te wassen. Ik was ze gewoon op 30 graden met de lichte was en ze komen er altijd weer wit uit. Met de tijd zullen er vast wat zwarte vlekjes inkomen die er niet meer uit gaan, maar daar kan ik mee leven.

Gezichtsdoekjes

Weinig voelt zo goed als ’s ochtends na het opstaan en ’s avonds na een lange dag mijn gezicht schoonmaken met een hete doek. Ik gebruik hiervoor deze biologisch katoenen doekjes, ook weer van Facetheory. Ik maak een punt nat onder heel heet water, knijp het een beetje uit, en maak mijn gezicht schoon (na make-up verwijderen natuurlijk). Het voelt zó goed en is de ideale vervanging voor iedereen die graag wegwerpdoekjes gebruikt om hun gezicht mee schoon te maken. Ik gebruik de doeken ongeveer twee dagen voordat ik ze in de was doe. Na de hete doek droog ik af met een geweldig doekje van bamboe katoen, maar die verkopen ze helaas niet meer.

Als je de producten van FaceTheory er net zo fijn uit vind zien als ik (ik gebruik hun producten exclusief in mijn gezichtsroutine) dan kan je hier klikken om 20% korting te krijgen op je bestelling.

Zeep

Het zeeppompje staat er de afgelopen maanden maar een beetje verloren bij, want we hebben vloeibare handzeep ingeruild voor een simpel stuk zeep. Dit is een ruil die ik natuurlijk al maanden of zelfs jaren geleden had kunnen maken, maar ik eigenlijk nooit deed voor het geval gasten het vervelend zouden vinden om hun handen met een stuk zeep te wassen. Nu besloot ik dat het bizar is om zeep in plastic flessen te blijven kopen voor die paar keer dat er hier mensen op bezoek zijn. Tot nu toe lijkt niemand er een probleem mee te hebben. Als je bang bent dat je handen droog worden van wassen met een stuk zeep, dan heb je gewoon niet de goede zeep. Ik krijg heel makkelijk extreem droge handen, maar sinds we wassen met een stuk zeep heb ik niet één keer naar de handcrème hoeven grijpen. Ook mijn lichaam was ik nu met een stuk zeep in plaats van een vloeibare body wash en mijn huid is er intens blij mee. Ik kocht onze zepen op onze laatste vakantie in Frankrijk en heb dus voorlopig nog wel een voorraad. Ik hoop dat tegen de tijd dat deze opraken we of zelf weer de kans krijgen deze zepen te kopen op een Franse markt of dat ik iemand kan vragen er een paar voor me mee te nemen.

Maandverband

Dit gebruik ik het langst van alle hiervoor genoemde producten, ik kocht mijn eerste wasbare maandverband zo’n 2 jaar geleden geloof ik. Het was even zoeken, uitproberen en een paar keer terugvallen naar wegwerpproducten, maar nu heb ik iets gevonden waar ik echt gelukkig mee ben. Ik begon met pads met printjes, omdat ik dacht dat dat het leuker zou maken. Maar ik merkte dat ik verlangde naar zachtere stoffen en ik werd uiteindelijk niet heel blij van de gedachten dat mijn maandverbanden geverfd of gedrukt waren om de prints te maken. Uiteindelijk heb ik nu witte (ja echt, witte!) verbanden van ImseVimse van biologisch katoenen flanel. Ik neig altijd heel erg naar wit tijdens mijn menstruatie (ironisch, ik weet het, want weinig zo iconisch als het beeld van de vrouw die doorlekt in haar witte broek) en ik ben dan ook heel erg blij met deze pads. Ze zijn super zacht en deze vorm heeft absoluut mijn voorkeur. Ik gebruik deze kleinere overdag en slaap met de grotere. Ik behandel deze hetzelfde als mijn wattenschijfjes. Ik maak ze na gebruik nat en smeer ze in met zeep (ossengal zeep op dit moment, wat echt fantastisch werkt, maar als die op is wil ik een veganistisch alternatief). Dan vouw ik ze op en bewaar ze in een emmer (zonder water!) totdat ik klaar ben om te wassen. Ik was ze op 60 graden en ze komen perfect schoon en wit de machine uit.

Servetten

Wij waren eigenlijk nooit mensen die standaard servetten gebruiken, maar pakten bijvoorbeeld wel makkelijk een stuk keukenrol om een heet broodje mee vast te houden tijdens het snijden. Sinds ik deze wasbare servetten van biologisch katoen kocht bij Dille & Kamille komen ze wel bijna elke maaltijd tevoorschijn. Als je eens een tafel dekt omdat er vrienden komen eten ziet het er super gezellig uit én ze zijn ideaal om een snack in te wikkelen wanneer je gaat wandelen ;-). Dit is het enige wasbare product waarbij ik niet voor wit koos, omdat ik me kan voorstellen dat er bepaalde vlekken zijn die kleur achterlaten op je servetten, zoals van rode sauzen.

Er gaat een quote over het internet. Iets over hoe we niet 1 iemand nodig hebben die zero waste perfect doet, maar een miljoen mensen die het imperfect doen. Die quote herhaal ik voor mezelf wanneer een miskoop doe of toch weer iets in een plastic verpakking koop. Perfectie bestaat niet en elke stap die we zetten is er één. Wat ik heb geleerd is dat wanneer we onze keuzes niet maken vanuit schuldgevoel of omdat we druk van buitenaf voelen, maar wanneer we keuzes maken vanuit een verlangen we vaker de juiste keuze maken. Mijn verlangen was om meer solide stoffen in mijn leven te hebben. Om katoen en linnen aan de waslijn te hebben in plaats van watten en papier in de prullenbak. Mijn verlangen was om producten te hebben die het passeren van tijd markeren, die langzaamaan slijten en daarmee de verhalen vertellen van alle keren dat we ze gebruikt hebben. Producten die vol raken van herinneringen en me daarmee helpen me geworteld in dit leven te voelen.

 

Heb jij swaps gemaakt die heel goed bevielen? Of worstel je juist vaak met duurzaamheid? Laat het ons weten in de reacties.


Older Post Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published