Wat Is Hekserij?

 

Hekserij heeft zoveel definities gehad over de geschiedenis. Het is een pact sluiten met de duivel. Het is rituelen gebruiken om onschuldigen onrecht aan te doen. Het is verzonnen door georganiseerde religie om meer gelovigen te werven. Ik kan nog wel even doorgaan, maar we get it, right?

 

Tegenwoordig hebben we vriendelijkere omschrijvingen van hekserij, maar zijn we verder weg van een definitie dan ooit. Iedere site, ieder boek en eigenlijk elke heks heeft haar eigen omschrijving van hekserij. Haar eigen verhaal. 

 

The Witches' Story

En alhoewel dat hekserij soms heel verwarrend kan maken voor zij die nieuw zijn op dit pad, zou ik het niet anders willen. Voor mij is hekserij namelijk verhalen. De verhalen die over de eeuwen heen zijn overgedragen van ouder tot kind, de verhalen die in onze cellen leven, de verhalen die stukje bij beetje naar binnen druppelen wanneer we slapen of in stilte zijn, de verhalen die de bomen fluisteren wanneer we goed luisteren.

 

Hekserij is je eigen verhaal maken, op zoveel manieren. Ik zeg altijd dat wanneer we aan honderd heksen zouden vragen wat hekserij voor hen is, we honderd verschillende antwoorden krijgen. Dat is omdat juist als heks we niet beperkt willen worden door regels en richtlijnen. Dit pad roept ons, omdat we smachten naar vrijheid. Omdat we los willen breken van dat wat we ‘moeten’ naar dat wat we wíllen. Oftewel, we willen ons eigen verhaal schrijven. 

 

Hekserij is naar buiten kijken en getuigen zijn van het verhaal van Moeder Aarde. Het verhaal van nieuw leven in de lente en van overvloed in de zomer. Het verhaal van loslaten in de herfst en rust in de winter. Heksen voelen de waarheid van dit verhaal in hun zijn en proberen elke dag weer de lessen van de natuur mee te dragen in hun hart. 

 

Hekserij is het verhaal van de elementen. Van de helderheid en wijsheid van lucht, de kracht en passie van vuur, de koestering en reiniging van water, de wijsheid en voeding van aarde. Wij heksen voelen hun verhalen in ons lichaam. We voelen de lucht in onze adem, het vuur in onze buik, ons bloed als water door onze aderen en ons lichaam als een manifestatie van aarde. We ervaren hoe ons verhaal verweven is met dat van de natuurlijke krachten. 

 

Hekserij is het verhaal wat we onszelf vertellen. Het verhaal over wie we zijn en wie we willen worden. Het verhaal over wat werkelijk belangrijk voor ons is en waar we elke dag voor op willen komen dagen. Het is het verhaal wat we vertellen met elke ademhaling. De waarheden die we inademen en opgelegde beperkingen die we uitademen. 

 

Ik hoop niet dat je naar deze blog kwam in de hoop een definitieve definitie te vinden van hekserij, want die is er niet. Jij bepaalt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het alleen moet doen. Dat je niet van anderen mag leren, je niet mag laten inspireren, dat je niet om hulp mag vragen. Want juist daar waar onze verhalen samenkomen, waar onze verhalen samenweven, is waar de meeste magie plaatsvindt. 

 

Schrijf dus vooral je eigen verhaal, lees de verhalen van anderen en deel jouw verhaal weer verder. Zal ik beginnen? In deze aflevering van mijn podcast Seasons of Witchcraft probeer ik zo goed mogelijk mijn definitie van hekserij te geven, mijn verhaal. Misschien inspireert het je.

 

Misschien ben je juist meer toe aan praktisch aan de slag gaan met hekserij. Je hebt het ontdekken gedaan, de boeken gelezen, het internet afgestruind, en ben je nu klaar om te doen. In mijn online cursus Witches Bootcamp gaan we precies dat doen. In 4 weken kijken we naar de absolute witchy basics en hoe we die in ons dagelijks leven kunnen integreren. Lees hier alles voor het Bootcamp, we beginnen aanstaande maandag al!


Older Post Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published