Woord van het Jaar - Een Guiding Light

Ieder jaar, geïnspireerd door het geweldige werk van Susannah Conway, kies ik een woord voor het aankomende jaar. Een woord kiezen is het nieuwe, meer liefdevolle, goede voornemen. 

Goede voornemens voelen vaak als een restrictie. De meeste van ons hebben onze voornemens al gefaald voordat januari voorbij is, want goede voornemens hebben geen ziel. Ze zijn niet flexibel, bewegen niet met ons mee en worden zelden gesteld vanuit liefde.

Een jaarwoord is echter als een guiding light. Terwijl wij de wateren van het leven navigeren is ons woord als een vuurtoren die ons helpt herinneren welke kant we op willen, welke kant we op moeten om thuis te vinden. 

 

Mijn woord van 2019 - een review

Mijn woord voor het afgelopen jaar was ‘expand’. Ik koos dit woord eind 2018 omdat ik toen MEER wilde. Ik wilde mijn eigen grenzen opzoeken en kijken wat het werkelijk is waar ik toe in staat ben. Ik was klaar met vooral in mijn hoofd bezig te zijn en wilde nu eens naar buiten keren. Het leven daadwerkelijk leven, in plaats van enkel rondjes zwemmen in mijn eigen gedachten. 

Zoals altijd vergat ik regelmatig mijn woord, stond ik er helemaal niet bij stil. Maar op de momenten dat ik mijn woord het meest nodig had was ze daar. Expand hielp me met de twijfels en onzekerheden in mijn hoofd te stillen en gewoon te doen. 

Daarnaast stond expand voor mij ook voor ruimte creëren, vrijheid. Terugkijkend op het afgelopen jaar zie ik hoe, door het lichtje van mijn woord te volgen, ik de moed vond om mijn baan op te zeggen en te stoppen met mijn studie. Hoe ik, door te leunen op mijn woord, letterlijk ruimte heb gemaakt om te creëren en iets te gaan doen waar mijn hart in zit - De Alchemista. 

Op de valreep van het jaar, vlak voordat we afscheid nemen van 2019, daagde expand nogmaals voor me op. Pim vroeg me ten huwelijk (ugh, dat klinkt ouderwets zeg!) en, ondanks dat we allebei al jaren wisten dat we ooit wilden trouwen, voelt dit zo groots. We blijven bouwen aan onze liefde, expanding the love. Daarnaast kregen we ook een kans om in een écht huis te gaan wonen. Een huis met een tuin, badkamer, zoveel meer ruimte én een grote ruimte om voor mij mijn werkruimte van te maken. Een letterlijke expansion. 

Expand bracht me zoveel en ik ben zo intens dankbaar voor alle vormen van groei die we dit jaar hebben mogen doormaken. Maar, na een jaar met dit woord, ben ik toe aan iets anders.

 

Mijn woord voor 2020 - een preview

Expand is een woord met een heel actieve energie. Het heeft een ‘naar buiten stromende’ energie, als je begrijpt wat ik bedoel. Hoe blij ik ook ben met wat het me heeft gebracht, merk ik dat er op andere gebieden in mijn leven gaten zijn gevallen.

Met alle groei en ontwikkeling vond ik het moeilijk voor mezelf te zorgen. Ik vond het moeilijk om mezelf consistent de zorg te geven die ik nodig heb. Ik begon een eigen bedrijf om dichter bij mezelf te kunnen blijven en met meer respect voor mijn mentale en fysieke gezondheid te kunnen leven, maar ik merkte dat ik richting het einde van het jaar toch weer richting een (kleine) burn out aan het varen was. 

Als ondernemer zijn me iets heeft geleerd is het wel dat mijn mentale gezondheid niet zo sterk is als ik ooit dacht. Het heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om daar regelmatig aandacht aan te besteden en hoe belangrijk het is voor mij om mijn grenzen te respecteren.

Daarom wilde ik voor dit jaar een woord wat meer gericht is op binnen. Op liefdevolle kaders creëren binnen mijn leven, zodat ik mezelf constant kan voeden. Want alleen dan kan ik op komen dagen zoals ik op wil komen dagen. 

Daarom is mijn woord voor dit jaar ‘dedication’ - toewijding. Eigenlijk had ik het hele jaar al aan kunnen zien komen dat dit mijn woord zou zijn, ik heb het echt heel vaak gebruikt dit afgelopen jaar. Toewijding aan dat wat we belangrijk vinden in het leven is voor mij essentieel. 

Ik kijk heel erg uit naar een jaar van werken aan toewijding. Toewijding aan mezelf en mijn gezondheid, toewijding aan onze relatie, toewijding aan mijn bedrijf en toewijding aan jullie (ja, jullie hebben ook grote plek in mijn hart!). 

Wat het jaar ook zal brengen, ik weet dat het lichtje aan de horizon me naar toewijding zal leiden. 

 

Tips voor het vinden van jouw Woord

Ben jij ook klaar met goede voornemens en wil je werken met een Woord van het Jaar? De beste tip die ik je kan geven is om je aan te melden voor Word Of The Year van Susannah Conway. Als je je hiervoor aanmeldt krijg je 5 dagen lang elke dag een email die je helpen door het proces van je woord vinden - en het is helemaal gratis.

Dit jaar was het vijfde jaar dat ik een jaar koos en, ondanks dat ik ondertussen precies weet welke stappen ik kan nemen in het vinden van mijn woord, deed ik alsnog de opdrachtjes van Susannah. Ze zijn klein, simpel, maar oh-zo-effectief. 

Daarnaast kan ik je aanraden je gewoon open te stellen voor je woord. Kijk eens om je heen naar welke woorden steeds weer terug lijken te komen in je dagelijkse leven, welke woorden je zelf de laatste tijd vaak gebruikt, welke thema’s je aandacht trekken. Ongetwijfeld vind je daartussen ergens jouw woord.

 

Ik hoop dat 2020 niets dan magisch zal zijn, voor ons allemaal.


Older Post Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published