De wetenschap én magie van geur

Ons reukvermogen is de meest bijzondere en krachtige van onze zintuigen. Waar het aantal smaken wat we kunnen onderscheiden op één hand te tellen is, kunnen naar schatting meer dan een biljoen geuren van elkaar onderscheiden[1]. En dat is nog maar het begin van de magie. Om te begrijpen waarom geur zo’n sterke magische tool is, moet je eerst een stukje wetenschap begrijpen. De wetenschap achter hoe we ruiken en wat dit met ons doet. Ik ga proberen dit zo simpel mogelijk uit te leggen, want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

We ruiken doordat moleculen in de lucht in onze neus landen op ons neusepitheel. Deze moleculen verbinden zich aan receptoren en sturen signalen naar onze bulbus olfactorius, het eerste reukstation in je neus. Via daar worden er signalen doorgestuurd naar andere gebieden in je hersenen voor verwerking, welke weer verbonden staan met je limbisch systeem, het centrum waar je emoties en herinneringen verwerkt[2]. En die bulbus olfactorius? Die werkt ook nauw samen met je hippocampus, die verantwoordelijk is voor het verwerken van nieuwe herinneren en het weer ophalen van herinneringen[3].

Geuren en jouw vermogen om deze te ruiken staan dus direct in verbinding met herinneringen en emoties. De reactie van onze hersenen is zo snel, dat we al een emotionele reactie op geuren vertonen voordat we de geur hebben kunnen herkennen en benoemen[4]. Geuren kunnen herinneringen van vroeger ophalen. De geur van verse appeltaart van je zo terugbrengen naar de keuken van je oma toen je klein was. Wanneer ik chloor ruik denk ik direct terug aan de vrijdagmiddagen aan het zwembad met mijn vader als het lekker weer was en voel ik me ook weer zoals toen. Dat is de kracht van geur, het roept herinneringen én emoties in ons op.

Maar wat kan je daar dan mee? De herinneringen en emoties die geuren bij ons opbrengen hebben ook weer invloed op onze gemoedstoestand en ons gedrag. Ook kan je nieuwe geuren als het ware programmeren. Wanneer jij steeds dezelfde geur gebruikt voordat je gaat mediteren zullen je hersenen al vanaf de eerste keer deze geur associëren met rust. Na een paar sessies met deze geur zal deze automatisch een rustgevend effect hebben, zelfs wanneer je dan niet mediteert[5]. Het mediteren zelf zal makkelijker worden met deze geur als ondersteuning, omdat je makkelijker kan ontspannen. In de wieroken, mists en oils van de Alchemista zitten geuren die passen bij de omschreven werking. Zo zullen de geuren van de wierook, mist en oil uit de Meditation lijn je dus, onder andere, helpen met ontspannen. Als jouw hersenen dan ook nog eens die emotionele reactie bij jou losmaken, omdat jij dat aan die geur hebt gelinkt krijg je dus echt een mega sterk effect.

Dat is de wetenschap én de magie. Je mediteert nu eenmaal een stuk beter als je diep ontspannen bent en je manifestatiemagie is veel sterker wanneer jij je krachtig en zelfverzekerd voelt. Dit zijn allemaal dingen waar geuren je ontzettend bij kunnen ondersteunen. Daarom geloof ik zo in de magie van geur en weet ik zeker dat geuren jou een mega magische boost kunnen geven!

Bij De Alchemista vind je geuren in de vorm van: Herbal Incense, Energy Mists, Oil Elixirs en Smoke Cleansing + Wierook.